29 Mart 2014 Cumartesi

Avustralya ne kadar uzak ? Uzaklık - Uçuş - Zaman Farkı

 
    Öncelikle şöyle başlayalım Avustralya bayağı bir uzak... Hatta şöyle anlatmaya çalışıyım: Avustralya genel olarak dünyada Türkiyeye en uzak ülkelerden birisi hatta bir iki rakibi (Arjantin, Uruguay...vs) belki var belki yok. Şimdi haritada direk en uzak yer gibi görünmeyebilir ancak şöyle birkaç coğrafik noktaya değinerek anlatmaya çalışalım sonrada rakamlara uçuş şartlarına, sürelerine, alternatiflerine ve fiyatlarına gelelim yavaş yavaş.


    Avustralya çok uzak çünkü dünya haritalardan bildiğimiz şekilde uzaklıklara ve alanlara sahip değil. Aslında günlük bildiğimiz haritalarda ekvatordan kutuplara gittikçe o alanlar dahada büyütülmüş halde gösteriliyor. Ekvator yaklaştıkça aslında olduğundan daha ufak, kutuplara yaklaştıkça aslında olduklarından daha geniş olarak çiziliyor bizim kullandığımız haritalarda ve alanların aslında oldukları büyüklere eş gösterildiği bu ikisi arasında dar bir yatay bölge de elbetteki mevcut. Bir önceki yazımda bahsettiğim büyüklüklerde bu sebeble farklılıklar gösterebiliyor, örneğin; hepimiz greenland isimli devasa büyüklükte adayı biliriz haritalardan haritalarımızda en büyük kara parçalarından biridir ama aslına bakılınca alt tarafta görebileceğiniz gibi bir kıyas vardır bu ada ve Avustralya arasında. Özetle bu birinci nedenimiz kutuplara yaklaşan bölgeler haritalarda uzak görülür ancak o kadar değillerdir. Yine aynı şekilde dünyamız yuvarlak olduğundan haritanın sağı ve solu tabiki en uzak noktalar gibi göz yanılması yaşanabilir ancak mümkün olan en uzak alan o haritanın yarısı olan bölümüdür çünkü; haritanın en sağı ve en solu bildiğimiz gibi aslında uzak değil yanyanadır. özetle bizim kullandığımız haritalarda Türkiye orta bölgelerde bulunur dolayısı ile dikey olarak tersimizdeki köşeler bize en uzak yerlerdir bunlarda avustralya ve güney amerika kıtasının ( Arjantin... gibi ) uç ülkeleridir (bunların uzaklıkları yakın değerlerdedir.)

    Avustralya çok uzak çünkü Türkiye kuzey yarım kürede kalırken Avustralya güney yarım kürede yer alır. Dolayısı ile giderken ekvator bölgesinden geçmeniz gerekir. Havacılıkta zaman ve yakıt tasarrufu için kutuplara bombeli şekilde uçuşlar gerçekleştirilerek uçuş uzunluğu azaltılır. Bunun birkaç nedeni vardır ancak fazla ihtiyaç duymayacağımız ayrıntılar. Özetle dünyanın şekli sebebiyle iki nokta arası uzaklık düz çizgi olarak değil böyle kutuplara bombeli olarak çok daha kısaltılabilir.  Ekvatoryal bölgeden geçerkende bunun tam tersi olur yol olması gerekenden çok daha büyük uzunluğa sahip olur. Evet Avustralyalılar bu yandaki ters haritayı kullanıyorlar ülke hakkında olumsuz olduğunu düşünücebileceğiniz sadece birkaç şeyin en kötülerinden birisi de bu.

    Avustralya çok uzak çünkü en azından şuan için direk uçuş yok. Uçuşlar genelde çok çok fazla varyasyonlarda aktarma sürelerine sahip olup genel olarak Dubai ve Abu-dabi gibi B.A.E. den şehirlerden aktarmalı olarak vardır. Tabi bu söylediğimiz Emirates hava şirketini tercih ettiğinizde geçerli. Ancak seçilen havayolu şirketine bağlı olarak örneğin; Singapore Airlines Singapurdan aktarmalı ; Malaysia Airlines ise genelde Kuala Lumpur aktarmalı olarak uçulabiliyor. Süreler kıyaslamalı olarak Skyscanner dan bakılabilir fiyatları uçuş süreleri aktarma yerleri gibi ayrıntılarını gayet güzel veriyor. Bir aktarma yaparsanız iniş kalkışlarla uçuş bekleme hariç olarak ortalama olarak 18 saat civarı bir havada geçiriceğiniz nur topu gibi bir uçuş süreniz vardır. Fiyatlar bu yazıyı yazdığım günlerde 1800 TL civarından başlar ve yükselir. Bir keresinde bakarken 30.000 TL görmüşlüğüm vardır belirtmek isterim ( Canada Airlines ile bütün dünyayı dolaştırarak sizi 4 gün civarında İstanbuldan Sydneye ulaştırmayı  teklif eden cezbedici ama; para alınması değil, yapana para verilmesi gereken uçuşu )
    Avustralya çok uzak çünkü bildiğin zaman dilimlerimiz arasındaki fark bile anlamak için yeterli. Yani sadece dikine değil aynı zamanda dikinede uzak bir memleket. Avustralyada büyüklüğü sebebiyle 3 farklı saat dilimi kullanılıyor. Ülkeyi enlemesine 3 bölgeye ayırırarak incelemek gerekir orta ve doğu bölümde kendi içinde yeniden ikiye bölünüyor. Nüfusun yoğun olduğu (Sydney, Melbourne, Brisbane, Goldcoast...gibi) doğu bölgede ''bu zamanlarda'' saat farkı +8 yani orada şuan saat bizden 8 saat ileride; orta avustralya ise 7:30; batı avustralya ise 6 saat ileride ama tabi bu saat farkları yaz saati uygulaması ile inanılmaz karışık bi hal alıyor (onlarda bizde yaz saati uygulaması kullanıyoruz ve yaz mevsimi ters yaşıyoruz onlardan bizde kışken onlarda yaz ve tam terside burası için geçerli tabiki). En doğrusu internetten bakıp öğrenmek. (Bizim ülkemiz standart saat dilimlerinde +2 bölgesindedir yaz saati uygulaması 1 saattir. Yukarıdaki +8 ler standart saat dilimini belirtir saat farkını değil.)

Haa şimdi ulaşıma etkisine gelelim bu saat diliminin fazlaca farklı olmasının. Bu fark Jetlag denilen bir zımbırtıya sebeb oluyor dünyanız geceniz gündüzünüz karışıyor uçaktan inince vucudunuzun buna uyum sağlaması gerekiyor bir süre. Jetlag etkilerini daha önce yaşamadıysanız biraz araştırıp yola çıkmakda fayda var.



Avustralya çok uzak çünkü boru değil İstanbul'un Sydney ile arası 14962.78 km ; Melbourne ile arası ise 14645.94 km dir. Eskiden gemilerle 4 aydan başlayan zamanlarda gidiyormuş göçmen soydaşlarımız. Anılarını anlattıkları videolar bulunabilir internette mevcuttur farklı farklı insanların hikayelerinden oluşan belgesel tadında olarak.

     Avustralya çok uzak çünkü bildiğin dünyanın tam olarak diğer ucu belkide en çok bu özelliğiyle bu kadar çekici. Orayı buradan ayıran kıtalar okyanuslar sayesinde ortadogu ve avrupanın dert tasalarından olaylarından problemlerinden çok uzak bu insanların, mevuzların çok farklı olduğu bir memleket. Belkide sadece bu kadar uzak olması orayı seçerken birşeylerden uzaklaşmak yeni dünyalar insanlar kültürler ufuklar keşfetmeden birşeylere yeniden başlamak için bu kadar doğru bir tercih.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder