29 Mart 2014 Cumartesi

Coğrafik olarak Avustralyayı tanıyalım

   

    Avustralya dünya üzerinde toprakları bir kıtayı bütünüyle kaplayan ilk ve tek devlettir. Avustralya kıtası dünyanın en eski, en düz, en düşük rakımlı ve en küçük kıtasıdır. Tektonik tabakanın ortasında bulunduğundan aktif bir volkanı yoktur. Birçok genel olarak diğer kıtalara nazaran daha stabil bir kıtadır daha az kırılma deprem gibi olaylar yaşanır. En küçük kıta dedik ancak küçük deyip geçmek tabi ki hata olur, sonuç olarak bir ''kıtadır''. Yapısında çok zıt coğrafik bölgeler bulunur. Bunlar içinde sürekli karlarla kaplı dağlardan (Avustralya alpleri) tutun da büyük çöllere, tropik ya ılıman kuşak ormanlara kadar... Dediğim gibi sonuçta Avustralya bir kıta büyüklüğünü anlayabilmek için; bizim gözümüzün haritalardan aşina olduğu avrupa ülkeleri ile kıyaslandığı yukarıdaki resime gözatabiliriz. İskandinavya bölgesi ve Rusyaya toprakları göz ardı edersek Avustralya devleti Avrupa kıtasının bütünün 2 katından bile çok daha büyük bir alana sahiptir.(Ukrayna, Belarus, Estonya.. vs gibi devletler resimde yok farkındayım). Toprak, kaynak ve gıda bolluğuna bunlara eklenen genel ekonomik refaha karşın nüfusu 22 milyon gibi çok çok düşüktür. BU kısımlara ileride daha çok değinicemiz bölüm olucaktır. Ancak buda genellikle göçmenlerin Avustralyayı seçme nedenlerinden önemli birisi olarak görülür. Göçmenlik zaten Amerika Avustralya gibi kıtalarda böyle bu sebeten doğmuş ve beslenmiştir. Çalışacak olanlar için yeteceğinden fazlası kadar herkese iş, herkese aş, herkese toprak ve refah...



    Avustralya gerçektende büyük bir ülke.7,686,850 km^2 alanı kapsayan toprakları ile tüm dünyanın toprak büyüklüğü açısından 6. sırada. Ülkemiz Türkiye ise 783,562 km^2 alana sahip olup avrupanın en geniş alanlı ülkesi, dünya sıralamasında ise 37. sıradadır. Bu sayıları kıyasladığınızda görüldüğü gibi Avustralya Türkiyenin yaklaşık olarak 10 katı büyülüğünde bir alana sahiptir. Yukarıda birçok ülkenin yapboz parçaları gibi birleştirilmesiyle oluşturulan Avustralya resminde yazdığı gibi '' Avustralya hakkaten büyük bir ülke''dir.

    Avustralya bir ada devletidir Hint okyanusu ile Güney pasifik okyanusu arasında yer alır. 35,876 km sahile sahiptir. Garip bir şekilde antirkanında büyük bölümü Avustralyaya aittir (verilen yada verilecek rakamlara dahil değildir). Dünyada okyanuslar üzerinde yetki alanı en geniş ülkedir. Biraz araştırma ile bunun gibi giderek daha birçok ilginç bilgiye ulaşabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder