3 Nisan 2014 Perşembe

Avustralyada ''İLK İNSANLAR''


    Avustralyada yerleşim bundan (125.000 yıla kadar uzaması muhtemel sayılmakla birlikte daha sonra bu grup yok olmuştur.) bilindiği kadarıyla 50.000-40.000 yıl önce Avustralya yerlileri ve aborjinler ve Torres boğazı adalıları (Torres strait islanders) olarak adlandırılan 3 grup kökeleri Afrikadan göçe başlayan (70.000 yıl önce) ilk insan soyundan gelen insanların bugünkü Papua Yeni Gine uzerinden Queensland eyaletinin kuzey uçlarına ulaşmasıyla başlamıştır. Ülkede günümüzde yeliler için ilk insanlar ''first peoples'' terimide kullanılmaktadır. Avrupalı göçmenler tarafından daha koyu ten renkleri nedeniyle Siyah ''Black'' olarakta tanımlananmış olan halk için bu terim 1970'lerde zamanın öncüsü olan Gary Foley gibi aborjin aktivistlerince sahiplenip tercihen kullanılmıştır.




    Aborjinler avcı-toplayıcı kültüre sahip genellikle son derece barışcıl (Tasmanya adası yerlileri hariç olmakla birlikte) bir topluluktur. İlk avrupa yerleşimi bugünkü Sydney'de kurulmuştur. Bu bölgenin sakinleri olan Darug halkının yüzde 90'ı çiçek hastalığı salgını sebebiyle ölmüştür. Salgının sebebi mikrobun avrupalı yerlişimcilerle mi yoksa malezyalı balıkçılar sebebiyle mi bölgeye ulaştığı tartışma konusu olasada hastalığın Sydney üzerinden yayıldığı kuvvetle tahmin edilmektedir. Tüberkiloz, çiçek hastalığı, kızamık gibi hastalıklar tıpkı amerika yerlilerinde olduğu gibi Avustralya yerlilerinide gerekli antikorlara sahip olmadıklarından büyük ölçüde ölüme ve yok olmaya yol açmıştır.

Paragrafın başında belirttiğim gibi yerliler barışcıl ve avcı-toplayıcı kültüre sahiptiler. Avrupalılar kendi yerleşik kültürlerini buradaki yerlilere empoze etmeye çabalamış ancak başarılı olamamış. Sahip olmak mülk gibi kavramları kabul kabul etmekte sıkıntı yaşamışlardır. Zamanla avrupalı yerleşimcilerin yayılması ve çoğalması ve verimli arazilere hakim olmasıyla başlarda barışcıl davranışlar sergileyen avrupalılar yerlileri bilmedikleri hırsızlık gibi terim ve olgular sebebi yada başka bir bakış acısına göre bahanesiyle kıyıma uğratmışlardır.Barışcıl olmalarının getirdiği savunmasızlıklarından dolayı avrupalı yerleşimciler tasmanya adasında kıyasla hiçbir zorluk yada mücadele olmadan kıtaya hakim olurken bilinen safkan aborjin halkının soyu tükenmiş bir çok yerli grup yokolmuş yada tehlike altında veayhut zor şartlar altında yaşamak zorunda kalmış yada yaşamına şuan devam etmektedir. Genel nüfusa oranları 2011 census da aşağıda belirtilen haritalamalarda çıkarılmış. Günümüzde özellikle orta bölgelerde koruma altındaki rezervlerde yaşam ve kültürlerini sürdürmektedirler. Bu bölgelere dışarıdan insan yada bilgi akışı durdurularak kültürleri ve varlıkları koruma altına alınmış yılda sadece birkaç bilim adamı girişiyle önemli bilimsel veriler sağlayan yerler haline gelmiştir.
    Ayrıca kıtada aborjinlerle yada diğer iki grupla genetik bağı bulunmayan 68.000 ila 40.000 yıl öncesine aralığına ait modern insan türüne ait iskeletler de bulunmuştur. Diyerek daha sonra daha detaylı incelemeleri yerliler başlığı altında incelemek üzere bir kenara bırakıp avrupalı yerleşimcilerin üzerinden gelerek günümüze doğru devam edelim. Onuda Avrupalılar geliyor yazısından okuyabilirsiniz.
 




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder